sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Terhi Rannela: Puhdas valkoinen

14-vuotias Reija Romanoff on onnessaan, sillä hän on saanut unelmiensa työharjoittelupaikan paikallislehden toimituksessa. Toimittajan työstä uneksiva Reija aloittaa työviikkonsa innolla, vaikka jo heti ensimmäisenä päivänä työstä paljastuu puolia, joita hän ei ole tullut ajatelleeksikaan.

Paras on kuitenkin vielä tulossa: Reijalle annetaan tehtäväksi oma keskiaukeaman juttu haastatteluineen. Jutun aihe, rasismi, tuntuu sekä tärkeältä että hankalalta, ja pian Reija huomaa, ettei itsekään ole niin suvaitsevainen kuin oli luullut. Myös skinijengin kohtaaminen tuntuu pelottavalta, ja Reijakin saa kokea osansa muukalaisvihasta. Tukena ja huolen aiheuttajina ovat parhaat ystävät Anni ja Emilia sekä poikaystävä Tuukka.

Kirjassa pidin erityisesti vaikeasta aiheesta ja monipuolisesta näkökulmasta siihen. Henkilöhahmojen erilaisuus ja Reijan omien vikojen löytäminen erottavat teoksen mustavalkoisesta suhtautumisesta maahanmuuttajiin ja rasismiin. Myös tet-viikon sujuminen nuorten silmin katsasteltuna toi esiin nuorten toiveita, vaikeuksia ja pelkoja.
Olga Poropudas
Tämän viikon aikana Reija oppisi paljon. Varmaan paljon enemmän kuin yhden lukuvuoden aikana koulussa, hän puntaroi. Hän oppisi oikeaa elämää, eikä mitään typerää koulupingotusta. Hän herättäisi keskustelua ja tekisi maailmasta omalta osaltaan rauhallisemman paikan. Siirappi valui Reijan suusta.


Teoksen tiedot
Puhdas valkoinen
Terhi Rannela 2004
WSOY


Sopii varsinkin yläkouluikäisille mutta myös sitä vanhemmille.

Sopii eritoten nuorille, joita kiinnostavat toimittajan työ, seurustelusuhteet ja muukalaisviha, sekä vanhemmille lukijoille, jotka haluavat saada tietoa nuorten näkökulmasta tai suhtautumisesta rasismiin.


Aiheesta muualla
Kirjailijan verkkosivut
Kirjailijan esittely Tampereen kaupunginkirjaston sivulla
Kirjailijan haastattelu Savon Sanomissa
Kirjailijaesittely Suomen nuorisokirjailijoiden nettimatrikkelissa 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti