sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Riitta Jalonen: Aatos ja Sofia

Riitta Jalosen lastenkirjatuotanto on ehtinyt saada merkittäviä palkintoja, ja sitä on käännetty monille kielille. Kirjojen kansainvälisestä läpäisevyydestä huolimatta niissä on suomalaiskansalliseen ympäristöön viittaavia piirteitä. Kristiina Louhen kuvittamassa teoksessa Aatos ja Sofia liikutaan suojärven ja sorakuopan tapaisissa maastokohteissa ja tarinoidaan siitä, miten hyttyset syntyvät vesipisaroista. Lastenkuvakirjalla voi sepitteellisen luonteensa ohella olla myös tiedollisia tavoitteita.

Aatoksen ja Sofian, kahden kesälomaansa maalla viettävän koululaisen, maailmassa tiedonjanoa olennaisempaa on tutustua toisiinsa. Aatos ja Sofia kertoo pojan näkökulmasta ensirakkauden heräämisestä. Juonessa avainasemaan nousee suudelma, josta Aatos alussa haaveilee. Tarinaan on upotettu sama asetelma sukupolvien saatossa: myös isovanhemmat ja vanhemmat suutelevat ja ilmaisevat sillä tavoin yhteenkuuluvuuttaan.

Jalosen ja Louhen yhteistyö tuottaa tälläkin kertaa täysosuman: teksti hengittää kasvavan pojan ajatusten tahtiin, ja kuvat kuljettavat tarinaan hienonhienoja värejä ja vivahteita. Epäilemättä kysymyksessä on lastenkirjaklassikko jo syntyessään!
Juhani Niemi
Aatoksen jaloissa tuntuu kummalliselta, kun hän kävelee kohti vaahteraa ja Sofiaa, niin kuin harjoittelisi ensimmäistä kertaa puujaloilla ja pelkäisi koko ajan kaatumista. Puujalat onneksi katoavat heti kun Aatos kysyy:
– Vaihdetaanko suukot?
– Vaihdetaan vaan, Sofia sanoo ja katsoo suoraan silmiin.Teoksen tiedot
Aatos ja Sofia
Riitta Jalonen 2010
Tammi


Suositellaan alakouluikäisile, kaikenikäisille.

Kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneet lapsen ajattelusta ja rakkauden mysteeristä.


Aiheesta muualla
Riitta Jalosen esittely Tammen sivuilla

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti