sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Taru Mäkinen: Jade ja oravaliiga

Suomalais-chileläinen Janni Garcia on saanut tottua valtaväestöstä poikkeavan ulkonäkönsä herättämiin ennakkoluuloihin ja jopa satunnaisiin rasistisiin kommentteihin. Sitäkin enemmän hän kärsii odotuksista ja rajoituksista, joita perinteisesti kohdistetaan 14-vuotiaan tytön pukeutumiseen ja käytökseen sekä jopa siihen, milloin ja missä nuoren tytön tai naisen on Helsingin kokoisessa kaupungissa turvallista yksin liikkua. Janni on kuitenkin ottanut tavakseen nauraa ennakkoluuloille ja jopa nauttinut tilanteesta, kun hän melko usein nousee poliisi-äitinsä partioautoon ja herättää ohikulkijoissa oitis epäluuloja rikollisista kytköksistä. Vasta kun kaikki Jannin ulkoiset tuntomerkit täyttävä tyttö etsintäkuulutetaan epäiltynä pankkiryöstöstä, hän todella kokee, mitä on joutua syyttömänä syytetyksi.

Janni huomaa pian, että hänet ja Tari tahdotaan lavastaa syyllisiksi, eikä epäiltyjäkään tarvitse hakea samalla kuntosalilla pyörivää jengiä kauempaa. Epäluulot koettelevat silti jopa Jannin lähipiiriä. Janni ja Tari ryhtyvät toimiin sekä todistaakseen syyttömyytensä ja pysäyttääkseen todelliset rikolliset. Jannia ohjaa samalla vankkumaton luottamus ystävyyteen, kun hän oman turvallisuutensa uhallakin tahtoo suojella uutta ystäväänsä, kuntosalinvalvoja Kirsiä, ja pelastaa tämän rikollisten kynsistä. Apuun rientää jälleen myös Jannin paras ystävä, luokkatoveri ja naapuri Reija ja tämän samassa talossa asuva sokea pappa. Mukana on tietysti myös salaperäinen ja peloton poikatyttö Jade, jonka todellisesta henkilöllisyydestä vain harvoilla on varma tieto.

Janni ihailee päivä päivältä enemmän ystäväänsä Reijaa, joka riitaisien vanhempiensa ristiriitaisesta suhtautumisesta huolimatta näyttää sopeutuvan hyvin vastikään todettuun, perinnölliseen silmäsairauteensa ja mahdolliseen asteittaiseen sokeutumiseen. Ennen niin aralla ja pidättyväisellä Reijalla taitaa lisäksi nyt olla salaisuus myös rakkausrintamalta. Omassa seurustelusuhteessaan Tarin kanssa Janni kärsii edelleen epävarmuudesta. Hän painiskelee ristiriitaisen minäkuvansa kanssa ja kapinoi liian vaihtoehdottomilta ja mustavalkoisilta tuntuvia sukupuolirooleja vastaan. Tarin miltei isällisen suojelevan huolenpidon hän kokee joskus ahdistavaksi tai jopa loukkaavaksi ja pelkää, ettei poika hyväksyisi Jannin seikkailunhaluista ja räväkkää puolta. Myös Tarin perheen köyhyys surettaa Jannia. Pojan ylpeys ei anna myöten ottaa apua vastaan tai edes myöntää, että hän on omien opintojensa ja elinkustannustensa lisäksi joutunut tukemaan myös vieroitushoitoon pyrkivää alkoholisti-isäänsä.

Jade ja oravaliiga on neljäs seikkailu kaikkiaan seitsenosaisessa Jade-sarjassa. Rikosten ja ongelmien taustalta löytyy jälleen ajankohtaisia ongelmia, joista voimakkaimmin korostuvat syrjintä ja ennakkoluulot maahanmuuttajia ja myös etnisiä vähemmistöjä kuten romaneja kohtaan. Vastavoimaksi asettuu ystävyyteen sisältyvä muutosvoima. Lopulta Janni ystävineen todistaa jälleen kerran, että ihminen voi osoittautua luottamuksen arvoiseksi vain, jos häneen luotetaan.
Maili Öst

Mahtoi olla hankalaa kuulua johonkin ihmisryhmään, jota aina epäiltiin rikoksista. Vaikka olisi itse ollut kuinka kunnollinen, aina olisi ollut epäilevä katse niskassa.


Teoksen tiedot
Jade ja oravaliiga
Taru Mäkinen 1993
Tammi


Suositellaan alakouluikäisille ja sitä vanhemille.

Jade-sarjan päähenkilöt ovat yläkouluikäisiä ja aiheet monesti rankkoja, mutta mukaansatempaava ja humoristinen ote antaa niistä iloa myös nuoremmille salapoliiseille.

Sopii salapoliisiarvoituksia ja jännitystä kaipaaville nuorille seikkailijoille sekä rohkaisuksi niille, jotka arkailevat olla oma itsensä. Sivujuonteena koko Jade-kirjasarjan halki kulkee myös näkövammaisuuden ja sokeuden pohdinta.

Aiheesta muualla
Taru Mäkisen eli kirjailijapari Taru ja Tarmo Väyrysen sivut
Taru Väyrysen /Mäkisen kirjailijaesittely, Sanojen aika

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti