sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Marja-Leena Tiainen: Arttu K.

13-vuotias Arttu Kuronen on taikatemppuja, jonglööraamista ja yksipyöräisellä ajamista harrastava sirkuskerholainen, joka asuu opettajaisänsä Sepon kanssa helsinkiläisessä betonilähiössä. Matkaoppaana tiuhaan vaihtuvissa lomakohteissa kiertävää äitiään Paulaa Arttu tapaa harvakseltaan lähinnä yhteisten matkojen merkeissä.

Kotikulmillaan Arttu on tottunut kohtaamaan rikoksia, väkivaltaa ja juopuneita tai jopa mukiloituja kavereita, mutta myös lämpimiä naapurisuhteita ja eksoottisten ruokien tuoksua. Artun värikkääseen ystäväpiiriin kuuluvatkin koulukavereiden lisäksi muun muassa matkusteleva poikamieseno Eikka, sokea vanha Osmo opaskoirineen sekä bangladeshilainen maahanmuuttaja Simon. Artulla on lisäksi liiankin innokas ihailija sirkuskerho Lilliputtiinkin liittyneessä luokkakaverissa Essissä, kun Arttua itseään taas pikemminkin kiehtoisi yläkertaan leijonanharjaisen äitinsä ja kissansa kanssa juuri muuttanut räväkkä Liina.

Artulla riittää selvitettävää sekä varkauksien, jenginuorten että orastavien lemmenasioiden tiimellyksessä. Pysyvimmiksi huolenaiheiksi ovat kuitenkin kehkeytyneet isän potema masennus ja koti-ikävä, joka pahemmaksi äityessään saattaisi tietää jopa muuttoa isän kotiseudulle Pohjois-Karjalan perukoille. Lomailemaan sinne ukin luokse metsän keskelle ainakin lähdetään – ja vieläpä keskellä hyisintä talvea. 

Arttu K. on ensimmäinen kaikkiaan kolmesta Arttu-kirjasta. Marja-Leena Tiaisen kirjan sankari on itsevarma ja iloinen maailmanmies, jolle suomalainen maaseutu ja karjalanmurre ovat eksoottisempia kuin kaukomaat ja vieraat kielet.
Maili Öst
Muutto landelle olisi kuolinisku minun sirkustaiteilijan uralleni.


Teoksen tiedot
Arttu K.
Marja-Leena Tiainen 1998
TammiSuositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Sirkusharrastuksesta kiinnostuneille sekä niille, joita askarruttaa muutto kaupungista maalle ja sopeutuminen maaseutuelämään.


Aiheesta muualla
Pohjoiskarjalaisia kirjailijoita Latvavesiltä-sivustolla
Nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli
Kustantajan kirjailijaesittely
Teoksen esittely Kirjasampo-sivutolla

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti