sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Taru Mäkinen: Jade ja Killerin arvoitus

Suomalais-chileläistä koulutyttöä Janni Garciaa odottaa kotikulmilla eräänä päivänä yllättävä mutta tuttu näky: rikollisliigan kynsistä pelastettu Killeri-koira onkin päätynyt Jannin parhaan ystävän ja luokkatoverin Reijan isoisän – ja samalla Reijan – opaskoiraksi. Jälleennäkeminen on iloinen, vaan eipä aikaakaan, kun Killeristä kiinnostuvat myös vähemmän mieluisat tahot. Kun koira lopulta huumataan ja varastetaan, Jannin tehtäväksi tulee sekä pelastaa koira että selvittää sen kantama salaisuus. Koirakaappauksesta ja sen takaa paljastuvasta timanttivarkaudesta voisi olla piristystä myös Jannin poliisi-äidille Helenalle eli Hurja-Hellulle, joka parhaillaan viruu keskenmenon uhkan vuoksi sairaalassa tuomittuna ehdottomaan vuodelepoon. Äidin avuksi tarvitaan kuitenkin salaperäistä poikatyttö Jadea, Jannin poikaystävä Taria ja pientä romanipoikaa Timiä. Sekä tietysti Jannia itseään, jonka kuitenkin pitää näytellä äidin nähden kilttiä ja tunnollista koulutyttöä.

Jade ja Killerin arvoitus on toiseksi viimeinen kaikkiaan seitsemästä Jade-sarjan kirjasta. Jannin alkaa olla entistä vaikeampi pitää erillään kuntosalilla käymistä ja lukemista harrastava arkiminänsä sekä seikkailuja kaipaava ja uhkarohkea, äidin lailla poliisin urasta haaveileva puolensa. Samalla hän pelkää menettävänsä yhteyden poikaystäväänsä Tariin, joka on aikeissa lähteä kesäksi maaseudulle muuttaneen äitinsä luokse. Ainoana lapsena Jannia jännittää myös mullistus, jonka kauan kaivatun pikkusiskon syntymä toisi perheeseen.
Maili Öst
Minäkin löydän tavan yhdistää kaikki ne puolet itsessäni, jotka haluan säilyttää, Janni ajatteli.


Teoksen tiedot
Jade ja Killerin arvoitus
Taru Mäkinen 1995
Tammi


Suositellaan alakouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Jade-sarjan päähenkilöt ovat yläkouluikäisiä ja aiheet monesti rankkoja, mutta vauhdikas ja lämminhenkisen humoristinen ote tekee niistä jännittävää luettavaa myös nuoremmille salapoliiseille.

Sopii salapoliisiarvoituksia ja jännitystä kaipaaville nuorille seikkailijoille sekä erityisesti opaskoiratoiminnasta kiinnostuneille. Sivujuonteena koko Jade-kirjasarjan halki kulkee näkövammaisuuden ja sokeuden pohdinta.Aiheesta muualla
Taru Mäkisen eli kirjailijapari Taru ja Tarmo Väyrysen sivut

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti