sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Pirkko Talvio: Minä olen Davor

Pieni koulupoika Davor on joutunut pelkäämään paljon, ennen kuin hän matkustaa perheineen pakolaiseksi Suomeen. Heidän kotimaassaan Jugoslaviassa on sota, ja Davor näkee edelleen painajaisia pommi-iskuista ja vaarallisista vedenhakumatkoista kotikaupungissaan Sarajevossa. Davor ja hänen siskonsa Jadranka ovat tottuneet juoksemaan joka paikkaan, koska kaikkialla voi vaania sala-ampujia. Perhe on joutunut kärsimään myös nälästä, ja kaikesta on ollut pula.

Sitten Davorin isän haavoittuu kranaatti-iskussa yrittäessään auttaa muita haavoittuneita. Niin alkaa Davorin perheen matka kohti tuntematonta maata nimeltä Suomi. Pitkän lentomatkan jälkeen Davorin isä ja muut haavoittuneet pääsevät sairaalaan. Davor, Jadranka ja pikkusisko Irisa muuttavat äidin kanssa suomalaiseen pakolaiskeskukseen. Siellä Davor tutustuu monesta eri maasta tuleviin pakolaislapsiin ja ystävystyy erityisesti rasavillin afrikkalaisen Pauline-tytön kanssa. Kaikki he ovat turvapaikanhakijoita.

Pirkko Talvion kirjassa kuvataan hyvin rankkoja kokemuksia ja sotamuistoja, mutta kerrontaa sävyttää myös lämmin huumori ja nauru monille hassuille kommelluksille ja väärinkäsityksille uudessa maassa. Davor ja Jadranka muistelevat usein kotimaataan ja kertaavat mielessään sekä sodan pelkoja että sotaa edeltänyttä onnen aikaa ja tavallista arkielämää. Jadranka kaipaa erityisesti luisteluharrastustaan ja unelmoi saavansa Suomessakin luistimet. Lapset pääsevät myös kouluun ja totuttelevat suomalaisiin tapoihin ja suomen kieleen. Kun Davorin isä viimein pääsee sairaalasta, perheen on määrä muuttaa pakolaiskeskuksesta maalle. Vähitellen myös pelko alkaa helpottaa.
Maili Öst
Minäkin juoksin ensin kaiken aikaa. Pelotti, ihan kuin jossain vaanisi sala-ampujia. Mutta enää minä en pelkää koko ajan. On hauskaa kävellä ihan hiljaa, kaikessa rauhassa.


Teoksen tiedot
Minä olen Davor
Pirkko Talvio, kuvittanut Leena Lumme 1994
Tammi (Vihreä varis -sarja)


Suositellaan alakouluikäisille.

Vihreä varis -sarjan kirjat sopivat suuren tekstikokonsa ja kuvituksensa ansiosta nuorillekin lukutoukille. Lasten elämä sodan keskellä on ollut rankkaa, mutta kirjaan mahtuu myös paljon huumoria ja hauskoja kommelluksia. Teos sopii nuorellekin lukijalle, jota sota ja pakolaisasiat askarruttavat.Aiheesta muualla
Kuvittaja Leena Lumpeen esittely Otavan sivuilla
Kuvittaja Leena Lumpeen esittely WSOY:n sivuilla
Pirkko Talvion teostiedot Kirjasampo-sivustossa

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti