sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Salla Simukka: Kipinä

Suomalaisessa nuortenkirjallisuudessa on verrattain paljon rippileirikuvauksia, kun taas rippikoulun vaihtoehto, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton Prometheus-leiri on jäänyt vähemmälle huomiolle. Simukan kirja paikkaa onnistuneesti tätä aukkoa. Se kertoo 15-vuotiaan syrjäänvetäytyvän matematiikkaneron Tapion protuleirikokemuksesta. Vaikka hiljainen Tapio aluksi arasteleekin leirin yltiösosiaalista henkeä, hän alkaa vähitellen rentoutua ja jopa viihtyä muiden leiriläisten ja ohjaajien joukossa. Leirillä hän tapaa keskenään hyvin erilaisia nuoria, joiden kautta esitellään erilaisia nuorison alakulttuureja ja maailmankatsomuksia.

Suurimman vaikutuksen Tapioon tekee 17-vuotias apuohjaaja Moona, jonka iloinen ja itsevarma esiintyminen kätkee alleen myös surua ja epävarmuutta. Otteet Moonan leiripäiväkirjasta valottavat tytön tätä toista puolta kiinnostavalla tavalla. Leirin kuluessa Moona ja Tapio tutustuvat toisiinsa yhä paremmin, mutta onko kyseessä ystävyys vai ihastuminen?

Kipinä on ensimmäinen osa Tapio ja Moona -sarjaa, josta ilmestyy syksyllä 2010 jo viides teos. Kirja on mielenkiintoinen kurkistus protuleiriin ja erityyppisten nuorten ajatusmaailmaan. Aiemmista kirjoista tutulla tyylillään Simukka kirjoittaa sujuvasti ja konstailemattomasti. Kirja on helppolukuinen ja viihdyttävä, mutta toisaalta myös asiapitoinen katsaus nykynuorten todellisuuteen, jossa kristinusko ja heteroydinperhe eivät suinkaan ole enää jokaisen teinin arkea.
Susanna Itäkare
Erilaisuus ja syrjintä. Päivän teema toistui toistumistaan Tapion päässä. Erilaisuus ja syrjintä, Erilaisuus...Tunsivatkohan muut itsensä ikinä yhtä totaalisen erilaisiksi kuin hän toisinaan?


Teoksen tiedot
Kipinä
Salla Simukka 2006
WSOY


Suositellaan yläkoulu- ja lukioikäisille.

Lukijoille, joita kiinnostavat erilaiset maailmankatsomukset ja/tai nuorten alakulttuurit.


Aiheesta muualla
Grafomania, kuuden kirjailijan blogi
Kirjallisuudentutkija Päivi Heikkilä-Halttusen Lastenkirjahylly-blogin esittely Kipinästä
Protu-lehden 5/2006 arvostelu Kipinästä
Salla Simukan esittely Suomen nuorisokirjailijoiden nettimatrikkelissa
Kirjailijan esittely Kirjasampo-sivustolla
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti