sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Taru Mäkinen: Jade ja Iso Pomo

Suomalais-chileläinen koulutyttö Janni joutuu pistämään kaikki salapoliisin taitonsa ja jopa henkensä peliin katkoakseen rikosvyyhdin lonkerot, jotka paljastuvat hänen kotikaupungissaan Helsingissä mellastavan taskuvarasliigan takaa. Myös Jannin parhaan ystävän ja luokkatoverin Reijan sokea isoisä joutuu varkaan uhriksi, eikä tyttöjen auta kuin maastoutua Helsingin keskustaan selvittämään varkaiden liikkeitä. Heidän onnistuukin ystävystyä pienen Miika-pojan kanssa ja voittaa tämän luottamus.

Muutkin taskuvarkaat ovat pikkulapsia, joiden taustalta kuitenkin paljastuu uhkailuille perustuva järjestäytyneen rikollisuuden verkosto. Eikä siinäkään vielä kaikki, vaan taskuvarasliigan taustalta paljastuu ylivelkaantuneiden yrittäjäveljesten epätoivoinen yritys pelastaa nahkansa tappavan kovakouraisilta velkojilta. Kun suojelua tarvitsevat sekä heitteille jätetyt lapset että ylivelkaantuneet aikuiset, tarvitaan aseeksi herkullisten jäätelöannosten, ystävällisten sanojen ja lastensuojeluviranomaisten lisäksi jälleen myös neuvokkaan Jannin kaksoisolento, salaperäinen poikatyttö Jade. Eikä sekään taida ihan riittää, vaan kansainvälisiin mittoihin laajenevan rikosvyyhden ratkaisemiseksi tarvitaan lopulta myös Jannin poliisi-äidin työkaveria Jaskaa.

Jade ja Iso Pomo on viides Jaden yhteensä seitsemästä seikkailusta. Jade ystävineen joutuu tällä kertaa turvautumaan moninkertaisiin peiteoperaatioihin, pettämättömään ihmistuntemukseensa ja jopa koirapsykologiaan, ennen kuin kaikki rötökset saadaan selvitettyä. Rikosten ja ongelmien taustalta pilkottavat monenlaiset yhteiskunnalliset ongelmat aina talousrikoksista lapsiperheiden pahoinvointiin ja eläinrääkkäykseen. Myös sukupuolirooleja pohditaan taas uudesta näkökulmasta, kun Janni pääsee jakamaan vanhempiensa lukuisien keskenmenojen varjostaman huolen ja varovaisen toivon uudesta perheenjäsenestä. Jannin maailmaan astuu nyt ensimmäistä kertaa myös koira nimeltä Killeri.
Maili Öst

Oikea ja väärä, syyllisyys ja syyttömyys alkoivat olla sitä vaikeampia asioita mitä enemmän karttui ikää ja tietoa elämästä. Jotenkin tuntui epäreilulta, että asia oli niin. Pienenä sitä oli luullut aikuisia kaikkitietäviksi, ja nyt sai huomata, että mitä enemmän aikuistui sitä vähemmän ymmärsi.Teoksen tiedot
Jade ja Iso Pomo
Taru Mäkinen 1994
Tammi


Suositellaan alakouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Jade-sarjan päähenkilöt ovat yläkouluikäisiä ja aiheet monesti rankkoja, mutta vauhdikas ja konstailemattoman humoristinen ote antaa niistä iloa myös nuoremmille salapoliiseille.

Sopii salapoliisiarvoituksia ja jännitystä kaipaaville nuorille seikkailijoille sekä erityisesti koiraystäville. Sivujuonteena koko Jade-kirjasarjan halki kulkee myös näkövammaisuuden ja sokeuden pohdinta. Nyt ollaan lisäksi lasten ja lemmikkieläinten asialla sekä pohditaan vanhemmuutta ja isosiskoksi tulemista.


Aiheesta muualla

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti