sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Hellevi Salminen: Siipiä vaille enkeli

Kirja kertoo teekkari Katjasta, joka vaihtaa korkeakouluopintonsa nunnakokelaan elämään ortodoksisessa Lintulan luostarissa. Vaikka Katjalla on palava halu tulla nunnaksi, luostarielämä ei ole helppoa. Itsenäiseen elämään tottuneelle Katjalle varsinkin luostarisäännön edellyttämä kuuliaisuus tuottaa ongelmia. Suhteet muihin sisariin eivät ole nekään ristiriidattomia. Oman raskaan lisänsä Katjan elämään tuovat hänen isoäitinsä Irinjan kuolema ja kaipauksentäyteiset muistot entisestä poikaystävästä Mikaelista. Asioita ei helpota myöskään se, että Katjan ystävä Minna tulee Lintulaan Katjaa tapaamaan, eikä Katja voi olla vertaamatta omaa harmaata olemustaan ja tasaista elämäänsä Minnan muodikkuuteen ja vauhdikkaaseen elämäntapaan. Välillä näyttää jo siltä, ettei luostari ehkä olekaan Katjalle oikea paikka. 

Siipiä vaille enkeli on itsenäinen jatko-osa Salmisen kirjalle Niin mieletön ikävä (1995), joka kuvaa Katjan opintojen alkua, seurustelusuhdetta Mikaeliin ja hitaasti kypsyvää kutsumusta luostarielämään. Jatko-osassa Salminen onnistuu kuvaamaan hyvin niitä vaikeuksia ja myös iloja, joita nykyaikainen nuori nainen kohtaa perinteisessä luostarissa. Katjan ristiriidat ja kasvu nunnakokelaana kuvataan moniulotteisesti ja uskottavasti. Romaanin taustalla onkin suomalaisen sisar Kristodulin nunnakokelasajan päiväkirjat ja kirjailijan kirjeenvaihto hänen kanssaan. Teos on kiinnostava kurkistus vaihtoehtoiseen elämäntapaan, joka lienee useimmille lukijoille hyvin vieras. Katjan pohdinnat siitä, mihin elämässään tulisi suuntautua, ovat kuitenkin kaikille nuorille tuttuja. Kirja osoittaa, että on tärkeää kuunnella omaa itseään ja toteuttaa omia haaveitaan, vaikka ne ympäristön silmissä olisivatkin outoja ja kummallisia.
Susanna Itäkare
Miksi, voi miksi kaikki ei käynyt suoraan ja selkeästi? Niin monta kertaa kuin Katja oli jo tajunnut, että luostarielämä oli juuri sitä, mitä hän oli kaivannut, miksi kiusaus sittenkin yhä saattoi iskeä sellaisella rajuudella?Teoksen tiedot
Siipiä vaille enkeli
Hellevi Salminen 2000
Otava


Suositellaan lukioikäisille ja sitä vahemmille.

Lukijoille, joita kiinnostavat uskonnolliset kysymykset, ortodoksisuus, vaihtoehtoiset elämäntavat ja yhteisöllinen elämä.


Aiheesta muualla
Kirjailijaesittely kustantajan sivuilla

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti