sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Katarina Kieri: Lauran laulu

Lauran laulun päähenkilö on viisitoistavuotias Laura. Hän ja hänen paras ystävänsä pitävät yllä koululehteä, johon he kirjoittavat. Kun kouluun tulee uusi opettaja, Anders Strandberg, Lauran elämä mullistuu, vaikkei mies ole erityisen komea tai muutenkaan ihmeellinen – paitsi tietysti Lauran mielestä.

Lauran ja hänen ystävystensä välit alkavat rakoilla, kun Laura alkaa muuttua oudoksi, törmää vahingossa koko ajan Andersiin eri paikoissa ja kirjoittaa tälle kirja-arvostelun, joka pääsee paikalliseen lehteen. Samaan aikaan Lauran ystävän Lenan perhe on hajoamassa, eikä hän voi olla olematta katkera Lauralle, jonka silmitön ihastus Andersiin näkyy selvästi. Laura tutustuu myös omanikäiseen Stefaniin – poikaan, jonka kanssa hän tulee hyvin toimeen ja jolle hän kirjoittaa sanoitukset tämän tekemään sävellykseen. Laura alkaa myös päästä selville äitinsä menneisyyden varjoista. Lauran käsiteltyä ihastustaan miesopettajaan ja tutustuttua Stefaniin hän alkaa pikkuhiljaa löytää oman paikkansa.

Kirja on taidokkaasti kirjoitettu tiivis kuvaus muutamasta viikosta, jotka voivat muuttaa nuoren tytön elämää todella paljon. Kerronta oli hienovaraisen osuvaa ja piinaavaa, minkä takia Lauran kasvamistarinan halusi lukea loppuun asti.


En ollut ikinä ennen nähnyt häntä. Hän ei ollut kreikkalainen jumala vaan oikea ihminen. Jotain tapahtui sydänalassani. Jotain pehmeää laskeutui sinne, kuin kissa joka käpertyy nautinnollisesti pehmeimpään nojatuoliin, sulkee silmänsä ja vaipuu lämpimästi omaan mielihyväänsä.


Teoksen tiedot
Lauran laulu (Ingen grekisk gud, precis)
Katarina Kieri (suom. Katriina Savolainen) 2004 (2002)
Tammi

Suositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Sopii erityisen hyvin tytöille, jotka ovat joskus olleet ihastuneita vanhempaan mieheen, tai kelle tahansa, jota mietityttää ystävän, vanhempien ja rakkauden välissä tasapainotteleminen.


Aiheesta muualla
Helsingin Sanomien henkilökuva Katarina Kieristä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti