sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Virpi Saarinen: Jäälinnun sulka

Aura on kömpelö tyttö, jonka kesä kuluu vanhempiensa mökkiasiakkaita hoitaessa. Aura viihtyisi hyvin yksinkin, ajatuksissaan keskellä luontoa. Luonnossa liikkuvan ja sitä rakastavan Auran mukaan metsäjärvi Valaselle lähtee Juri, joka on kiinnostunut käärmeistä. Mutta perillä alkaa tapahtua kummia, kun Auran näyt aukeavat myös Jurille.

Laia taas on hyödytön ja teräväkielinen tyttö muinaisajoilta, joka joutuu pärjäämään yksin kyläyhteisössään. Laia ei kylänsä miehiä huoli, vaikkei itse osaa pyytääkään ruokaansa. Kaikille ei Laian käytös ole mieleen, mutta parantaja-maamon avulla hän jaksaa yrittää tulla toimeen.
Eräänä päivänä kylään tuotu outo vanki saa Laiassa heräämään uusia tunteita. Hän tahtoisi vapauttaa vangin, mutta rangaistus teosta olisi pahimmillaan kuolema. Laia joutuu pakenemaan vangin kanssa ja hänen elämänsä muuttuu kertarysäyksellä. Jokin outo kohtalo yhdistää Auran ja Laian tarinat, ja tuloksena on jännittävä seikkailu.

Esihistoriallisen kulttuurin ja kyläyhteisön kuvaus oli kiinnostavaa luettavaa. Kirjailija oli ottanut hyvin huomioon muinaisajan ihmisten nykyihmisistä poikkeavan tietämyksen. Kirjan henkilöt olivat mielenkiintoisia ja realistisella tavalla lennokkaita.
Olga Poropudas
Hetken Auraa huimasi. Oliko poika sittenkin oikeassa? Jos mitään Valasta ei ollutkaan oikeasti, pelkkää metsää vain ja suota, ja jossain vähän suurempi suonsilmä, jota Aura oli tuijottanut ja luonut siihen oman järvensä. Jospa Aura olikin vain kuvitellut nähneensä rantakäärmeen ja kuningaskalastajan ja kaiken sen, mitä hän oli Valasella nähnyt?


Teoksen tiedot
Jäälinnun sulka
Virpi Saarinen 2005
Otava

Suositellaan kaikenikäisille sujuvasti lukeville.

Kaikille historiasta, muinaisajasta ja luonnosta kiinnostuneille.


Aiheesta muualla
Kirjailijaesittely Otavan sivuilla
Kirjailijan haastattelu Turun Sanomissa
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti