sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Tuija Lehtinen: Traktori

Traktori kertoo viisitoistavuotiaasta Rikistä, joka saa vuoden 1979 Valmet 1102 -traktorin perinnöksi isoenoltaan. Hän lähtee toteuttamaan isoenonsa unelmaa ja ajelee kohti Kuopion maatalousnäyttelyä traktorillaan, jonka hän on nimennyt Bertaksi. Mukanaan hänellä on myös Maksim Gorki, koira. Pieleen mennyt suhde Tiuku-nimisen tytön kanssa ja siskojen naljailu saavat Rikin vaihtamaan vähäksi aikaa kuvioita.

Matkalla Riki törmää erikoiseen tyttöön, Seitaan. Heidän yhteisen matkansa vaiheiden seuraaminen oli viihdyttävää. Pääseekö Riki eroon sydänsuruista? Miten suhde Seitaan edistyy? Saapuuko Riki koskaan määränpäähänsä? Kasvattaako roadtrip traktorilla yhdessä kesässä pojasta miehen?

Kirjan aihe on niin omalaatuinen, että jo sen takia kirja kannattaa lukea. Taattuun Lehtisen tyyliin nuoren elämää on tässäkin kirjassa puitu hellävaraisen terävästi ja innokkaan humoristisesti.
Noora Hapuli
Bertalla pääsi neljääkymppiä. Se oli körötystä, mutta minulla ei ollut kiire minnekään. Mutta useimmilla niistä, jotka ajoivat perässäni, oli hoppu. Välillä väistin bussipysäkille ja päästin autojonon ohitse. Joku heilautti kättään kiitokseksi, joku kauan takanani ollut pui nyrkkiä. Erään pienen taajaman ulkopuolella oli tienvieressä kaksi liftarityttöä rinkkoineen. Kun ne näkivät Bertan, ne käänsivät selän meitä päin.


Teoksen tiedot
Traktori
Tuija Lehtinen 2007
Otava


Suositellaan yläkouluikäisille.

Tuija Lehtisen kirjojen faneille, traktoreista kiinnostuneille ja kaikille, jotka haluavat lukea erilaisen kuvauksen nuoren kesästä.


Aiheesta muualla
Kirjavinkit.fi-sivuston arvostelu kirjasta

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti