sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Marika Laijärvi: Vaihtoaskelia

Vaihtoaskelia-kirjan päähenkilönä ja minäkertojana on kaksikymppinen Varpu Kaakkinen, psykologiäidin ja pappi-isän esikoistytär. Hän on humoristinen, elämänmyönteinen ja positiivinen yliopisto-opiskelija, joka kuitenkin murehtii vartalolle kertyneitä kilojaan ja sitä, ettei ole päässyt neitsyydestään eroon, vaikka onkin seurustellut uskovaisen pojan kanssa parisen vuotta lukioaikana.

Varpu opiskelee kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa, ja vapaa-aikanaan hän pääsee laulamaan opiskelijakuoro Carunaan. Kuorossa Varpu tapaa ihanan urheilijapojan Petjan, johon rakastuu kunnolla. Valitettavasti Petjalla on kuitenkin tyttöystävä. Tästä huolimatta Petjan ja Varpun suhde syvenee, ja sitä seurataankin koko romaanin mittaan.

Mutkien kautta Varpu lähtee yliopiston opiskelijavaihdon kautta Freiburgiin, Etelä-Saksaan. Hän päätyy asumaan suomalaisen naisen vuokralaiseksi kolmen suomalaistytön lämminhenkiseen opiskelijakommuuniin. Kämppiksistä Minka on yliopisto-opiskelija, kun taas Hilla on vuokranantajan perheessä au pairina.

Saksassa Varpulle ilmestyy ihailijoita monelta eri suunnalta, mikä on ihmeellistä nuorelle naiselle, joka on aiemmin luullut poikien vain yrittävän vältellä hänenkaltaisiaan, ”paksujalkaisia” ja ylipainoisia tyttöjä.

Saksa-kuvauksissa kirjailija antaa mielenkiintoisen ja realistiselta tuntuvan kuvan saksalaisesta kulttuurista, yliopistomaailmasta sekä sitä, millaista on olla suomalainen ulkomailla. Kuitenkin pohjimmiltaan Vaihtoaskelia on parikymppisen nuoren naisen itsenäistymisen kuvaus: Varpu kasvaa vuoden aikana perhetytöstä itsenäiseksi ihmiseksi, joka pystyy ja rohkenee tehdä omia valintojaan niin ihmissuhteissaan kuin muussakin elämässään.
Outi Oja


Teoksen tiedot
Vaihtoaskelia
Marika Laijärvi 2010
WSOY


Suositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Sopii lukijoille, joita mietityttävät oma minäkuva, ulkonäköpaineet, neitsyyden menettäminen, seurustelusuhteet ja itsenäistyminen.


Aiheesta muualla
Marika Laijärven blogi

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti