sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Aidi Vallik: Ei mikään kiltti tyttö

Ann on 14-vuotias naisenalku, jonka äiti vahtaa neuroottisesti hänen koulunkäyntimenestystään sekä kavereiden kanssa menoa. Äiti hakee Annin suurta huomiota herättäen koulun bileistä tytön ollessa viisi minuuttia myöhässä sovitusta kotiintuloajasta, sopii erikseen opettajan kanssa että saa Annin seuraavan päivän läksyt itselleen kirjallisena sekä vaatii Annia ilmoittamaan maantieteellisen sijaintinsa joka kerta kun tämä on kodin ulkopuolella. Kavereiden naureskellessa Annille hän tuntee katkeruutta äitiään kohtaan, sillä kenenkään muun äiti ei tunnu olevan yhtä tiukka.

Annin maailma muuttuu hetkessä kun hän löytää äitinsä vanhan päiväkirjan. Uteliaisuus voittaa moraalin ja Ann kurkistaa vihon sisään. Vihon riveiltä paljastuu 18-vuotiaan äidin railakas ja viinantäytteinen elämä, josta Annilla ei ole ollut pienintä aavistustakaan. Viha nousee hallitsevaksi tunteeksi ja tunnettuaan tulleensa petetyksi Ann pakkaa reppunsa ja karkaa pois kotoa. Ystävien avulla hän majoittuu hylätylle mökille, jonne mukaan tulee myös yksi luokkatovereista. Aluksi vapauden tunne maistuu varsin maukkaalta, kunnes elämään astuvat uudet ongelmat, joita Ann ei ole ylihuolehtivan äitinsä vuoksi ennen kokenut. Kotoa karkaaminen on silmiä avaava kokemus niin Annille kuin äidillekin.

Annin suhde äitiinsä on varsin yleinen hänen ikäistensä keskuudessa. Siksi kirja soveltuukin hyvin yläkoululaisille, jotka painivat samojen itsenäistymiseen liittyvien ongelmien kanssa. Kirja on myös hyvää luettavaa yläkoululaisten vanhemmille, sillä kirja on kirjoitettu nuoren näkökulmasta, mikä voi auttaa vanhempia ymmärtämään nuoren ajatusmaailmaa. Kirja sopii myös nuorten ihmissuhteista, kasvutarinoista sekä omien siipien kokeilusta kertovan kirjallisuuden lukijoille.
Moona Sinisilta


Teoksen tiedot
Ei mikään kiltti tyttö (Kuidas elad, Ann?)
Aidi Vallik (Suom. Varja Arola) 2001 (2002)
Otava

Suositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.Aiheesta muualla
www.kemi.fi/rinki/vallik.html
www.mmansikka.blogspot.com/2009/01/ei-mikn-kiltti-tytt.html

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti