sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Nora Schuurman: Auringonkukkatalvi

Emma on tavallinen 9-luokkalainen tyttö, joka rakastaa hevosia. Hän ei kuitenkaan voi tehdä samoja asioita kuin ikäisensä, sillä hän on joutunut astumaan aikuisten saappaisiin liian aikaisin. Emman äidin kuoltua hänen vastuullaan on 5. luokalla oleva pikkusisko Sanni. He muuttavat isänsä luo, joka ei oikein osaa kohdella surun murtamia tyttäriään – isä viettääkin suurimman osan ajasta töissä.
Emmaa ja Sannia odottavat isän luona uusi ympäristö sekä koulu. Hevosharrastuksensa kautta Emma löytää itselleen kavereita, mutta sulkeutunut Sanni jää yksin. Emma on muutenkin huolissaan siskostaan, ja lisää ongelmia aiheuttavat Sannin luokkakaverit, jotka alkavat kiusata outoa ja hiljaista tyttöä. Emma yrittää saada Sannia aloittamaan uudestaan hevosharrastustaan, mutta tyttö uppoutuu Internetin maailmaan ja viettää päivänsä chattaillen.

Emman vapaa-aika kuluu talleilla ja loput ajasta hän on kotona Sannin kanssa. Kaverit pyytävät usein Emmaa mukaansa kaupungille, mutta tyttö ei viitsi jättää siskoaan yksin kotiin. Koska Emma joutuu olemaan pikkusiskonsa suurena tukena, hän itse tukahduttaa suruaan ratsastamalla sekä turvautumalla unissaan ilmestyvään hevoseen. 

Auringonkukkatalvi kertoo suuresta menetyksestä sekä sen jälkeisestä vaikeasta talvesta. Kirja on täynnä muutoksia ja luopumisia. Se kertoo liian varhain aikuistumisesta sekä isosiskon huolesta. Päähenkilön, tarinan kertoja Emman tukahdutettu suru on käsin kosketeltavaa, ja ajoittain kirjaa lukiessa tekisi mieli ravistella tyttöjen isää heräämään ja pitämään huolta lapsistaan.
Moona SinisiltaTeoksen tiedot
Auringonkukkatalvi
Nora Schuurman 2005
Otava


Suositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Kirja sopii kaikille niille, joita askarruttavat paitsi perheongelmat myös läheisen kuolema.


Aiheesta muualla
Kirjan esittely Suomen kirjasäätiön sivustolla
Kirjailijan esittely kustantajan sivustolla

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti