sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Johanna Thydell: Katon kokoinen tähtitaivas

Jenna Wilsson asuu äitinsä kanssa kahden ja käy yläkoulun seitsemättä luokkaa. Jenna ei ole mikään koulun suosituin, omasta mielestään hän on lättärintainen ja ruma, toisin kuin luokan kaunotar Ullis. Jennalla on tuttuja 13-vuotiaan ongelmia, kuten ulkonäköpaineet ja koulun söpöin poika, joka ei huomaa häntä. Näiden lisäksi Jennalla sattuu olemaan vielä suurempia huolia: hänen äidillään on rintasyöpä. Äiti menee koko ajan heikompaan kuntoon, on väsynyt sekä kivuissaan. Luokan vanhempainilloissa Jenna häpeää äitiään, joka näyttää selvästi huonovointiselta. Jenna on muutenkin korviaan myöten täynnä äitinsä sairautta, eikä asiaa auta kotona ajoittain hääräävä mummo, joka muistaa joka välissä huomauttaa, kuinka Jennan on pysyttävä vahvana ja oltava äidin tukena.

Koulussa Jenna yrittää elää normaalia nuoren elämää ja saada Saken huomiota itseensä. Asiaan tuleekin muutos, kun Ullis alkaa yhtäkkiä kaveerata Jennan kanssa. Samassa rapussa asuvat tytöt alkavat viettää yhä enemmän aikaa yhdessä, mistä Jennan paras kaveri, Susanna, ei ole niin innoissaan. Hehän vihasivat Ullis-pullista! Myös Jennan hevosharrastus jää taakse, kun tilalle tulevat Ulliksen hurjat bileet, joista kaikki puhuvat koulussa.

Koskettava nuortenromaani kertoo Jennan kamppailusta normaalin elämän sekä äidin sairaudentäyteisen elämän välillä. On raskasta kasvaa nuoreksi naiseksi äidin sairastaessa vakavasti.
Moona SinisiltaTeoksen tiedot
Katon kokoinen tähtitaivas (I taket lyser stjärnorna)
Johanna Thydell (suomentanut Nora Schuurman) 2003 (2004)
Otava
Suositellaan yläkouluikäisille.

Vanhempiensa sairaudesta kärsiville nuorille sekä vanhemmille avaamaan 13-vuotiaan nuoren sielunelämää.


Aiheesta muualla
Johanna Rauhalan esittely Thydellin kirjasta Naakka-lehdessä
Kirjastokaista
Noora Hapuli on arvioinut saman teoksen Iilimatoon

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti