sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Esko-Pekka Tiitinen: Elämänkirja

Elämänkirja kertoo 17-vuotiaasta Marjasta, joka asuu kotitilallaan Matalan kylässä, itäisessä Suomessa. Hänellä on kaupunkiin opiskelemaan muuttanut isosisko ja vanhemmat, jotka joutuvat väistämättömän tosiasian eteen: tilan pitäminen ei ole enää kannattavaa, ja lehmät on myytävä. Marja masentuu muuttoajatuksesta kaupunkiin, koska hänellä on maalla kaikki hyvin ja hän rakastaa lempilehmäänsä, valokuvaamisharrastuskin käy luontevammin maalla. Lopulta Marja viedään psykiatriselle nuorten osastolle, jossa hän tapaa filosofisen pojan, Zenin, joka kysyy jatkuvasti ”mitä on?”. Tämän kysymyksen ja taideterapian avulla Maria pääsee kiinni menneisyyteensä ja suruunsa sekä oppii käsittelemään niitä.

Esko-Pekka Tiitisen kirjoitustyyliin sisälle päästyään lukija oivaltaa sen olevan todella nerokasta. Kirja käsittelee herkkää aihetta aivan uudella tavalla. Elämänkirja ei todellakaan ole perinteinen masentuneen nuoren kertomus, vaan lukija oppii parhaimmillaan itsestäänkin jotain uutta lukuprosessin aikana.
Noora Hapuli
Kenties kotini maisemat, kadotessaan kesäksi näköpiiristäni, kasvoivatkin sisälleni! Minä kasvoin sisältäpäin. Laajenin? Kypsyin? Silti se oli raskasta aikaa. Tiedättekö miltä tuntuu, kun ei saa kunnolla vedetyksi henkeä. Tiedättekö miltä tuntuu kun joku toinen tulee ja sanoo että elämän on jatkuttava. Minä olin sellaisessa tilassa, ettei kulkusuuntia ollut moniakaan.


Teoksen tiedot
Elämänkirja
Esko-Pekka Tiitinen 2006
Tammi


Suositellaan lukioikäisille ja sitä vanhemmille.

Kirja soveltuu kaikille herkille ja nuorille tytöille ja pojille, joita mietityttää kasvaminen. Kirja on oivallinen myös luontoa rakastaville tai masennusprosessia läpikäyville.


Aiheesta muualla
Esko-Pekka Tiitisen esittely Suomen Nuorisokirjailijoiden Nettimatrikkelissa

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti