sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Marja-Leena Tiainen: Alex, Aisha ja toivon aika

15-vuotias pakolaispoika Alex etenee maahanmuuttajaluokalla aimo harppauksin ja puhuu jo suomea sujuvasti. Pitkänhuiskealla Alexilla riittää koripallokentälläkin kysyntää, mutta sulkeutuneisiin suomalaisiin ja erityisesti tyttöihin on silti vaikea saada yhteyttä. Kaupassa, kirjastossa ja kesätyössä mansikkapellolla hän törmää silti mukavan usein iloiseen ja reipasotteiseen Elsaan. Alexilla on muutenkin syytä iloon, sillä toista vuotta kateissa ollut isoveli Zaza on sittenkin elossa ja tullut viimein veljensä luokse Suomeen.

Veljesten suhde on kovien kokemusten ja pitkän eron myötä kuitenkin koetuksella, eikä Alex oikein ymmärrä isoveljensä rajua ja piittaamatonta elämäntapaa. Zaza on oikea hurmuri, mutta kokee ahtaan ja käännytyspäätösten synkentämän elämän vastaanottokeskuksessa raastavaksi. Poikia kalvaa myös ainainen huoli mielipidevankina tuomitusta ja ilmeisestikin kidutetusta Anton-isästä, jonka kirjeet saapuvat Suomeen sensuroituina jos ollenkaan. Uutisia poikien sotilasdiktatuurin runtelemasta kotimaasta seurataan Internetin ja sukulaisten välityksellä joskus toiveikkaasti, mutta yleensä enemmänkin epätoivoisesti. Uutisia perheestään odottavat myös somalityttö Aisha ja kongolainen Sam. 

Alex, Aisha ja toivon aika on Alex Sylvanovin ja muiden pakolaisnuorten elämää maanpaossa kuvaavan romaanitrilogian päätösosa, ja suurin osa pakolaiskeskuksen asukkaista on edellisistä kirjoista tuttuja. Pakolaisnuorten elämä Suomessa on Marja-Leena Tiaisen romaanisarjassa täynnä tavallisia murrosiän ongelmia ja kasvukipuja, mutta myös kulttuurien törmäyksiä sekä piinaavaa turvapaikkapäätösten ja perheenyhdistämislupien odotusta. Erityisesti somalitytöillä on vaikeuksia tasapainotella somalikulttuurin ja suomalaisen yhteiskunnan vaatimusten välillä. Kirjassa korostuu jokaisen lapsen ja nuoren oikeus perheyhteyteen ja turvallisuuden tunteeseen, mutta myös nuorten itsenäistymisen ja vapauden tarve. Romaanitrilogia on samalla vankalle faktapohjalle rakennettu keskustelunavaus ajankohtaiseen pakolaiskeskusteluun.
Maili Öst
Tuttuja suomalaisia Alex tervehti, mutta tuntemattomille hän ei sanonut mitään, koska oli havainnut, ettei hyvänpäiväntoivotuksiin useinkaan vastattu.


Teoksen tiedot
Alex, Aisha ja toivon aika
Marja-Leena Tiainen 2008
Tammi


Suositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Alex-sarja on koukuttavan jännittävää ja päivänpolttavan ajankohtaista lukemista kaikille yläkoululaisista lukiolaisiin ja aikuisiin. Sopii kaikille, joita kiinnostavat turvapaikanhakijoiden asema Suomessa sekä pakolaisnuorten elämä.


Aiheesta muualla
Lehtikritiikkejä netissä:
Marika Laijärven arvostelu kirjasta Savon Sanomissa
Kirjailijaesittelyjä:
Pohjoiskarjalaisia kirjailijoita Latvavesiltä-sivustolla
Nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli
Kustantajan kirjailijaesittely
Teoksen esittely Kirjasampo-sivutolla


Marja-Leena Tiaiselle myönnettiin Alex-kirjasarjasta Anni Swan -mitali vuonna 2009. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti