sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Terhi Rannela: Kirjoita nuorille

Kirjoita nuorille on nuortenkirjailijana ja toimittajana kunnostautuneen Terhi Rannelan uusi aluevaltaus. Kyseessä on sanataideopas, jota varten Rannela on haastatellut yhteensä noin pariakymmentä suomalaista nuortenkirjailijaa ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijaa. Kommenttejaan ja vinkkejään jakavat sellaiset kirjailijat kuin Anneli Kanto, Markku Karpio, Tuija Lehtinen, Sirpa Puskala, Marja-Leena Tiainen ja Salla Simukka. Lisäksi Rannelaa ovat inspiroineet nuoret, jotka ovat lähettäneet hänelle kommentteja ja palautetta hänen nuortenromaaneistaan. Erityisesti teoksen lopussa nuorten oma ääni kuuluu, kun Rannela kirjoittaa saamansa lukijapalautteen pohjalta siitä, minkälaiset nuortenkirjat ovat selvästikin nuorten mieleen.

Rannelan sanataideoppaan rakenne koostuu avaus- ja päätöslukujen lisäksi kahdeksasta eri aihetta käsittelevästä pääluvusta, joista jokaisen perässä on pieni tehtäväosio. Monet tehtäväosioiden tehtävistä ovat syntyneet juuri muiden nuortenkirjailijoiden vinkkien pohjalta.

Ensimmäisessä luvussa lukija tutustutetaan nuortenkirjallisuuden lajiin: mitä on nuortenkirja ja miksi se ei ole vähäpätöisempi kuin aikuisten romaani. Asiantuntijoiden laatimien vinkkilistojen turvin Rannela pyrkii johdattamaan lukijansa klassikkonuortenromaanien äärelle, jotta ne herättäisivät kirjoittamisinspiraation tai ajatuksen lajille tyypillisistä piirteistä. Lajiproblematiikan jälkeen lukija viedään pohtimaan mm. sitä, miten nuorille voi kirjoittaa nuorten maailmasta, miten nuortenromaanin henkilöhahmot rakennetaan ja mitä aineksia nuortenkirjassa voi olla. Esille nousee kiinnostavasti esimerkiksi se, onko olemassa joitakin tabuaiheita, joita nuortenkirjassa olisi syytä vältellä.

Rannelan kirja herättää varmasti innostusta lukijassa, joka suunnittelee joskus kirjoittavansa nuortenromaanin. Mielenkiinto herää etupäässä teoksessa olevien mielenkiintoisten kirjailijakommenttien kautta.
Outi Oja


Teoksen tiedot
Kirjoita nuorille
Terhi Rannela 2010
BTJ Kustannus


Suositellaan lukioikäisille ja sitä vanhemmille.

Kaikille sellaisille, joita kiinnostaa kirjoittaa nuorille kaunokirjallisuutta.


Aiheesta muualla
Kirjailijan verkkosivut
Kirjailijan haastattelu
Kirjailijan esittely Tampereen kaupunginkirjaston sivulla
Rannelan blogimerkintä Kirjoita nuorille -kirjan valmistumisesta
Tietoa Kirjoita nuorille -kirjan valmistumisesta Grafomania-blogissa
Kirjailijaesittely Suomen nuorisokirjailijoiden nettimatrikkelissa   

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti