sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Laura Latvala: Pikku-Marjan eläinkirja

Pikku-Marjan eläinkirjaa on painettu yli 300 000 kappaletta, ja se on kaikkien aikojen eniten myyty
suomalainen lastenkirja. Teos ilmestyi ensimmäisenä painoksena sotienjälkeisinä puutteen vuosina, jolloin Suomessa leikattiin seteleitä, ruoka oli kortilla ja maa etsi suuntaansa suurpoliittisessa ristiaallokossa. Aakkosten ketjussa etenevä lastenrunokirja näyttää päältä katsoen maalaiselta idylliltä, joka tuo mieleen 1930-luvun Suomen ikimuistoiset aurinkoiset kesät. Teoksen päähenkilöt ovat sekä lapsia että eläimiä. Runojen tarttuvissa riimeissä, jotka Marjatta Meritähden sävellykset ovat tehneet tunnetuiksi, ja Helga Sjöstedtin monivärikuvituksessa voi nähdä paratiisin piirteitä: niin kotipuutarhassa kuin lähiympäristössäkin jokaisella lapsella ja eläimellä on oma luonnollinen paikkansa.

Idyllin sisällä havaitaan pieniä säröjä ja vähän isompiakin murtumia. Muutoin on vaikea ymmärtää eläintarinoissa yhä uudelleen toistuvaa pakenemisen motiivia. Runojen tyyppihahmoiksi nousevat karkuun juokseva porsas tai äkäinen vuohipukki pökkimässä veräjää. Symboliksi sidonnaisuuden ja irrallisuuden ristiriidasta kasvaa kirjan koppakuoriainen. Karsinastaan ulos viime kädessä pääsevät vain taivaan linnut. Vapauden ja turvallisuuden kompromissin hakeminen on kirjallisen lapsipedagogiikan ydinkysymys niin peruskonservatismiin nojaavassa Pikku-Marjan eläinkirjassa kuin saman aikakauden radikaaleissa lastenkirjoissakin, Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossussa ja Tove Janssonin Muumi-teoksissa.

Pikku-Marjan eläinkirjaa voi lukea suhteessa suomalaisessakin perinteessä tuttuun onnellisten saaren aihepiiriin. Tätä tukee elämäkerrallinen tieto, jonka mukaan Laura Latvalan nuoruuden mieliruno oli Aleksis Kiven Lintukoto. Kiven runon viherjä niitty ja kultakeltain pelto värittävät myös lastenkirjan maisemaa, jossa mehiläiset hyörivät ja hedelmät kypsyvät. Sekä Kiven runossa että Pikku-Marjan eläinkirjassa esille nousee nostalgian valtaväri, joka ilmenee Sjöstedtin kuvituksessa niin taivaan kuin vedenkin sinisenä.
Juhani Niemi
Ihahaa, ihahaa,
hepo hirnahtaa.
Ihanaa, ihanaa
onhan ratsastaa.

Juokse, hepo, hiljaa,
kannat pikku Siljaa.
Kanna kotiin saakka
kevyt, kallis taakka.


Teoksen tiedot
Pikku-Marjan eläinkirja
Laura Latvala, kuvittanut Helga Sjöstedt 1947, 28. painos 2008
WSOY


Suositellaan loruikäisile.

Lapsille ja aikuisille, jotka haluavat palata lapsuuden idylliin.


Aiheesta muualla
Laura Latvalan ja teoksen esittely Siilinjärven sivuilla

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti