sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Kaija Määttä: Minäkö puolikas

”Minäkö puolikas”, pohtii kirjan kertoja-päähenkilö Hille Nikander. Omaan minään liittyvät kysymykset mietityttävät varmasti kaikkia nuoria, mutta 15-vuotiaalle Hillelle asia on erityisen mutkikas. Hän on nimittäin kaksonen ja tullut verratuksi kaksossiskoonsa Aadaan koko ikänsä.

Kirja alkaa hauskasti takaumalla ultraäänikuvasta, jossa tyttöjen äidin kohdussa köllöttelee yllättäen kaksi vauvaa. Pääasiassa Hille kuitenkin kertoo peruskoulun viimeisen kouluvuotensa tapahtumista. Vaikka kaupungistuneella Nikanderin perheellä on kaikki päällisin puolin hyvin, surua aiheuttaa perheen isän luopuminen vanhoillislestadiolaisesta uskostaan. Hillelle puolestaan päänvaivaa tuottaa paitsi oma minä, myös suhde Aadaan. Yhtäältä sisko on hänelle rakas ja läheinen, mutta toisaalta hän haluaisi irrottautua ja itsenäistyä tästä. Hille kokee olevansa luonteeltaan hyvin erilainen kuin räiskyvä Aada, mutta silti ympäristö näkee heidät kuin yhtenä persoonana. Tilanne kärjistyy, kun Hille ihastuu ystävänsä Lilli Saarelan isoveljeen. Pystyykö Aada hyväksymään ihastuksen? 

Minäkö puolikas on uskonnollinen nuortenkirja, mutta se käsittelee silti aivan ”maallisia” nuorten asioita, kuten ulkonäköön, seurusteluun ja internetiin liittyviä kysymyksiä. Vastaukset voivat vain olla vähän erilaisia kuin ei-uskonnollisissa kirjoissa. Parhaimmillaan Määtän romaani on kuitenkin kuvatessaan kaksosuuteen liittyviä haasteita ja ilonaiheita. Kirjaa lukiessa melkein alkaa toivoa, että olisi itsekin kaksonen – mutta ei silti puolikas, vaan kokonainen. 
Susanna Itäkare
Miksei meidän perhe ollut niin kuin Saarelan perhe, sellainen yhtenäinen rintama? Miksei meidän isä ollut uskomassa? Miksi me Aadan kanssa nykyisin riitelimme niin usein? Ne olivat kysymyksiä, joihin minulla ei ollut vastauksia.


Teoksen tiedot
Minäkö puolikas
Kaija Määttä 2005
Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys ry


Suositellaan yläkouluikäisille ja lukioikäisille

Sopii lukijoille, jotka haluavat tietää, millaista on olla kaksonen. Uskonnollisista nuortenkirjoista pitäville.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti