sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Taru Mäkinen: Jade ja kummitus

Helsinkiläisen puutalokorttelin rauha rikkoutuu äkillisesti, kun puutarhassa keskellä yötä vilahtaa pientä vaaleaa kummitusta muistuttava olento. Samassa 14-vuotiaan Janni Garcian kotitalon kuisti roihahtaa uhkaavasti tuleen. Tuli saadaan Jannin ripeyden ansiosta kuitenkin pian aisoihin ja henkilövahingoilta vältytään. Janni alkaa selvittää ilmeisen tahallisesti sytytettyä tulipaloa. Tukenaan hänellä on oma nokkeluutensa sekä salaperäinen poikatyttö Jade, jonka todellista henkilöllisyyttä tietää tuskin kukaan muu kuin Janni. Mallia rikosten ja ongelmien ratkontaan Janni ottaa sekä räväkästä poliisi-äidistään Hurja-Hellusta että pakolaistaustaisesta kääntäjä-isästään Pablosta, jonka rinnassa sykkii suuri ja lämmin chileläinen sydän. Apuaan tarjoavat myös Jannin paras ystävä ja luokkatoveri Reija sekä Reijan sokea pappa. Jannin lähipiiriin liittyvät lisäksi yhä tiiviimmin poikaystävä Tari ja tämän pikkusisko Taru.

Janni huomaa pian, että hänen tutkimallaan tuhopoltolla on yhteyksiä jo aiemmin tuttuun nuorisojengiin. Jengin toiminta on kuitenkin raaistunut tavalla, joka kertoo, että taustalla vaanii laajempi järjestäytyneen rikollisuuden verkosto. Rikosten ratkaisemisen rinnalla Janni pyrkii tutustumaan poikaystävänsä perheeseen ja auttamaan heidät pois perheväkivallan ja alkoholismin varjosta. Lisäksi Jannia kalvaa kasvava huoli Reijasta, jonka hämäränäkö näyttää yllättäen huonontuneen.

Jade ja kummitus on toinen kaikkiaan seitsemästä Jade-kirjasta. Se on edeltäjäänsä astetta synkempi ja käsittelee realistisesti ja lähietäisyydeltä rankkoja aiheita kuten alkoholismia ja perhe- tai jengiväkivallasta syntyvää pelon kierrettä. Se on samalla rehellinen: kaikkiin ongelmiin ei ole löydettävissä lopullista ratkaisua, mutta kaikkien ongelmien kanssa voi elää. Kerronnan pohjavireenä pysyykin toiveikkuus ja usko siihen, että kaikkiin ongelmiin on löydettävissä ainakin tilapäinen ratkaisu, kunhan ihmisillä vain riittää aikaa ja rohkeutta kohdata ja puhua ongelmista avoimesti. Pääasiallisena aseenaan rikollisuutta ja vääryyksiä vastaan Jannilla onkin ennakkoluuloton ja avoin asenne. Janni taistelee nyt yhä rohkeammin sekä rikollisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta että kiltin koulutytön rooliin liitettyjä odotuksia ja rajoituksia vastaan. Samalla Janni joutuu papan ja Reijan avustuksella tunnustamaan ja voittamaan myös omat pelkonsa ja ennakkoluulonsa erilaisuutta ja vammaisuutta kohtaan.
Maili Öst

Se joka osasi katua ei ollut kokonaan paha, jos nyt kukaan lopulta oli. Paha ja hyvä olivat niin suhteellisia asioita, sen oli oppinut jo ihan pienenä. Jokaisesta ihmisestä löytyi kumpaakin, omasta itsestäkin.Teoksen tiedot
Jade ja kummitus
Taru Mäkinen 1992
TammiSuositellaan ala-asteikäisille ja sitä vanhemmille.

Aiheiltaan tämä Jade-sarjan toinen kirja on ykkösosaa hieman rankempi mutta pohjasävyltään toiveikas. Kirjan päähenkilö on 14-vuotias, mutta mukaansatempaava ja selkeä ote tekee siitä jännittävää luettavaa myös hieman nuoremmille lukutoukille.


Sopii salapoliisikertomuksista pitäville arvoitusten ratkojille sekä kaikille niille, jotka pohtivat alkoholismin, perheväkivallan ja rikollisuuden syitä ja seurauksia. Sivujuonteena koko Jade-kirjasarjan halki kulkee myös näkövammaisuuden ja sokeuden pohdinta.

Aiheesta muualla

Taru Mäkisen eli kirjailijapari Taru ja Tarmo Väyrysen sivut
Taru Väyrysen /Mäkisen kirjailijaesittely, Sanojen aika

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti