sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Taru Mäkinen: Jade ja unelmien kauppiaat

14-vuotiaan suomalais-chileläisen Janni Garcian arki pyörii edelleen näennäisen turvallisesti kodin, koulun, kuntosalin ja kirjaston väliä. Jannin elämään kuuluu kuitenkin yhä kiinteämmin myös salaperäinen poikatyttö Jade, joka ilmestyy paikalle aina silloin, kun rikokset kaipaavat ratkaisijaa ja huutavat vääryydet pelotonta oikaisijaa. Tai silloin kun Janni kaipaa hieman seikkailua Helsingin kotikortteleihinsa ja tuntee tarvetta kapinoida kiltin koulutytön harteille asetettuja odotuksia ja rajoituksia vastaan. Nokkela Jade hallitsee itsepuolustuksen ja haluaa selvitä kaikista tilanteista yksin, mutta hänkin alkaa pikku hiljaa huomata, ettei kaikkein kiperimmistä tilanteista selviä kukaan ilman ystävää. Parhaan avun tarjoavatkin taas oma paras ystävä, luokkatoveri ja luotettava naapuri Reija sekä tämän ymmärtäväinen pappa. Heitä kaivataankin apuun, kun pulaan tällä kertaa joutuu Jannin hyväsydämisen Pablo-isän liikemiesystävä. Lomaosakkeita Espanjassa myyvän yrityksen takaa paljastuu kansainvälinen huumekartelli, joka kiristää ja uhkailee velkakierteeseen joutuneita käskyläisiään jopa kuolemalla. Suojellakseen isänsä ystävää Janni päättää paljastaa todelliset rikolliset pikkutekijöiden takaa, ennen kuin paikalle ennättää hänen ripeäotteinen poliisi-äitinsä Helena, rikollisten piirissä myös Hurja-Helluna tunnettu. Jannin lähipiiriin kuuluvat lisäksi poikaystävä Tari ja kasvattisisko Taru.

Jade ja unelmien kauppiaat on kolmas kaikkiaan seitsemästä Jade-seikkailujen sarjasta. Aiheet ovat jälleen rankkoja ja käänteet välillä rajuja, mutta kerronnan pohjavireenä säilyy silti lämmin huumori vaikeissakin tilanteissa sekä usko ystävyyden voimaan ja ihmisen muutoshaluun. Taru Mäkisen romaani käsittelee myös herkästi perhesuhteita kuten vanhempien ja aikuistuvan nuoren suhdetta sekä kasvattilapsen sopeutumista uuteen perheympäristöön.
Maili Öst

Mitä rohkeus oikein oli, sitäkö ettei pelännyt? Mutta eihän se silloin olisi vaatinut mitään. Jos rohkeutta oli pelkonsa voittaminen.


Teoksen tiedot
Jade ja unelmien kauppiaat
Taru Mäkinen 1993
Tammi


Suositellaan alakouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Kirjan päähenkilö on yläkoululainen ja aiheet välillä rankkojakin ja tilanteet vaarallisia, mutta mukaansatempaava ja humoristinen ote tekee siitä jännittävää ahmittavaa myös hieman nuoremmille salapoliiseille.

Sopii salapoliisiarvoituksia ja jännitystä kaipaaville nuorille seikkailijoille. Sivujuonteena koko Jade-kirjasarjan halki kulkee myös näkövammaisuuden ja sokeuden pohdinta. Pohdittavaa on nyt myös niille, joita askarruttaa vanhempien ja lasten suhde sekä kasvattilapsen sopeutuminen uuteen perheeseen.Aiheesta muualla
Taru Mäkisen eli kirjailijapari Taru ja Tarmo Väyrysen sivut
Taru Väyrysen /Mäkisen kirjailijaesittely, Sanojen aika

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti