sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Taru Mäkinen: Jade ja hakkeri pulassa

15-vuotiaan suomalais-chileläisen Janni Garcian maailma on yhtäkkiä täynnä suuria muutoksia. Vastasyntynyt pikkusisko Vilma on hullaannuttanut Jannin poliisi-äidin, hänen kääntäjä-isänsä ja kasvattisiskonsa Tarun sekä kaikki naapurit. Myös Janni kokee ylpeyttä uudesta isosiskon roolissaan, mutta tuntee itsensä silti välillä hieman ulkopuoliseksi. Yksinäisyyden ja epävarmuuden tunnetta pahentaa, että poikaystävä Tari, entinen jenginuori, on nyt innoissaan lähdössä kesäksi maatöihin, mutta kainostelee kertoa muuttuneista unelmistaan kaupunkilaistyttönä pitämälleen Jannille. Jannin parhaan ystävän ja luokkatoverin, naapurin Reijan suurena huolena puolestaan on vanhempien kyvyttömyys suhtautua realistisesti tyttären näkövammaan. Reija ei ole vieläkään uskaltanut esitellä poikaystäväänsä Ismoa muille kuin isoisälleen, koska pelkää riitaisien vanhempiensa tuomitsevan sekä koko seurustelusuhteen että poikaystävän sokeuden.

Omat huolet unohtuvat kuitenkin oitis, kun Janni sattumalta törmää kadulla ilmeisen hätääntyneeseen, rikollisten hommiin tietämättään lupautuneeseen nuoreen poikaan, hakkeri-Harriin. Jannin täytyy taas muuntautua salaperäiseksi poikatyttö Jadeksi voittaakseen Harrin luottamuksen. Harri huojentuu entisestään, kun apuaan tarjoaa myös tietotekniikan opiskelijaksi osoittautuva Ismo. Tarvitaan kuitenkin aimo annos tietoteknistä tietämystä, suunnittelua ja myös silkkaa onnea, ennen kuin Jade ystävineen pääsee Harria vainoavan rikollisliigan jäljille.

Jade ja hakkeri pulassa on seitsemän kirjan mittaiseksi kasvaneen Jade-sarjan päätösosa. Esiin nousevat nyt enenevissä määrin suuret aikuistumiseen ja itsenäistymiseen liittyvät suuret kysymykset sekä rohkeus tehdä omat itsenäiset ja rehelliset valinnat. Maailman nopeasta muutoksesta kertonee, että monet tietokoneisiin ja hakkerointiin liittyvät juonenkäänteet näyttävät nykylukijan silmissä jo auttamattomasti vanhentuneilta. Sama koskee epäilemättä joitakin kirjaan sisältyviä käsityksiä sukupuolirooleista ja esimerkiksi äitiyden ja uran yhdistämisestä. Asenteiden nopea muutos antaa toisaalta lisää toivoa Jannin kaltaisille, identiteettinsä kanssa painiskeleville nuorille.
Maili Öst
Janni itsekin oli pohtinut tänä iltana yksinäisyyttä, ja tunsi myötätuntoa. Ystävät olivat tärkeä asia, joiden merkityksen huomasi varsinkin silloin, kun niitä ei ollut.


Teoksen tiedot
Jade ja hakkeri pulassa
Taru Mäkinen 1995
Tammi


Suositellaan alakouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Jade-sarjan päähenkilöt ovat yläkouluikäisiä ja käänteet välillä vaarallisia, mutta vauhdikas ja lämminhenkisen humoristinen ote tekee niistä jännittävää luettavaa myös nuoremmille salapoliiseille.


Sopii salapoliisiarvoituksia ja jännitystä kaipaaville nuorille seikkailijoille sekä yksinäisyyden ja aikuistumisen ongelmia pohtiville. Sivujuonteena koko Jade-kirjasarjan halki kulkee näkövammaisuuden ja sokeuden pohdinta.Aiheesta muualla
Taru Mäkisen eli kirjailijapari Taru ja Tarmo Väyrysen sivut
Taru Väyrysen /Mäkisen kirjailijaesittely, Sanojen aika

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti