sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Seita Parkkola: Usva

Kirja kertoo 13-vuotiaasta Usvasta, pitkästä ja erikoisesta tytöstä. Hän asuu kaupungissa, jonka keskus on Tavaratalo. Kaikki on muuttunut Usvan parasta ystävää Kamillaa myöten, sillä he ovat nykyään pahimpia vihollisia. Usva saa kuitenkin uuden ystävän, Kodakin, jonka kanssa hän viettää aikaa ullakolla. Sota alkaa, kun Kamillan syntymäpäiväjuhlilla Tavaratalossa Usva joutuu nöyryytetyksi kaikkien edessä.

Usva törmää Puuma-nimiseen poikaan, joka asuu Tavaratalossa. Puuman täytyisi löytää Parantaja, koska vain siten hän voisi päästä pois Tavaratalosta. Parantaja saattaisi löytyä kaduilla päivystävien ikuisesti 13-vuotiaiden avulla.

Ehdotonta plussaa on annettava kirjan mustavalkokuvituksesta, joka elävöittää välillä aika pitkäksikin venytettyä kerrontaa. Kirja on ihanan vakava kuvaus nuoren tytön kamppailusta lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden välissä. Sen lukeminen avaa aivan oman maailmansa lukijalle. Kirja viihdyttää erityisesti maagisesta realismista kiinnostuneita tai saman kirjailijan muista teoksista tykänneitä.
Noora Hapuli
Maailma muuttuu, kun täytät kolmetoista. Silloin sinut karkotetaan lapsuuden maasta niin kuin ensimmäiset ihmiset karkotettiin paratiisista. Kun täytät kolmetoista, joudut murtuneiden kaupunkiin. Siellä me kaikki murtuneet, tai murrosikäiset mitä nimeä meistä haluatkin käyttää, elämme viidakossa eikä viidakossa neuvotella ehdoista.


Teoksen tiedot
Usva
Seita Parkkola 2009
WSOY


Suositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille. 

Sekä tytöt että pojat voivat samastua kirjan henkilöhahmoihin yhtä hyvin.


Aiheesta muualla
Kirjavinkit-sivuston arvostelu kirjasta

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti