sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Hanna Marjut Marttila: Filmi poikki! Ensi-ilta tänään torstaina

Torstai on Filmi poikki! -kirjan syrjäytyneen luuseriperheen jäsen. Hän pitää itseään rauhallisena ja järkevänä nuorena, jonka suurimpiin suosikkiasioihin kuuluvat elokuvat. Torstain haaveena on päästä elokuvaohjaajaksi. Hän tietää kuitenkin, että haaveen toteutuminen on epätodennäköistä, koska vanhemmat ovat alkoholisteja ja isällä on hankala masennus. Vaikka meno onkin vähän parantunut aiemmasta, elämä ei ole helppoa. Milloin on rahahuolia, milloin sisko tekee tempauksiaan tai perheen asioita pitää setviä perheneuvojalla. Torstai onkin perheensä pyykinpesu-, siivous- ja kauppavastaava sekä isän lääkevastaava ja sisarensa ehkäisypillerivastaava.

Kun Tarina-sisko paljastaa olevansa raskaana, Torstai ei enää tiedä, mitä kuuluisi tehdä. Kaiken kukkuraksi lapsen isä on maailman huonoin isäehdokas, venäläistaustainen Kolja. Torstain pitää alkaa pohtia, miten uudesta ongelmasta selvitään. Vanhemmille ei ainakaan voi heti kertoa, sillä silloin koko huolella rakennettu parempi elämänrytmi menisi sekaisin. Pitää odottaa, että he saisivat yhteyden luotettavaan perheneuvoja Liisaan. Asiat eivät kuitenkaan aina mene, kuten haluaisi. Jos Torstai voisi, hän pistäisi filmin poikki ja koko tarinan editointiin.

Torstai itse puhuttelee lukijaa ja kertoo tarinaa elämästään avoimesti mitään kaihtamatta nuorisomaiseen puhetyyliin omaperäisen, elokuvamaisen kerronnan siivittämänä. Alkoholismin ja syrjäytyneen perheen ongelmia Marttila käsittelee vakavasti, mutta samalla humoristisesti. Hän luo hyvin omalaatuisia ja vahvoja persoonia eikä epäröi tuoda kirjassaan esiin vaikeita teemoja ja yhteiskunnasta syrjäytyneiden elämänkuvaa.

Kirjassa pidin eniten avoimesta ja suorasta lukijan puhuttelusta, ikään kuin itse olisi kuulunut kirjaan. Myös toistetut asiat jäivät mieleen ja muovasivat teosta kokonaiseksi ja omaperäiseksi. Lisäksi läpi kirjan jatkuva sanaston selvennys ja elokuvamaisuus saivat tuntemaan, kuin olisi oppinut aina jotakin uutta.
Olga Poropudas
Mä ajattelin taas sitä myrskyävää merta. Että me oltiin merellä ja kaikki valtakunnan pelastusliivit olivat jääneet maihin ja myrsky tulisi kyllä upottamaan meidät kuin pienet ja heikot kaarnapaatit.


Teoksen tiedot
Filmi poikki! Ensi-ilta tänään torstaina 
Hanna Marjut Marttila 2007
Otava


Suositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Sopii niille, joita kiinnostavat realistiset kertomukset suomalaisista ongelmaperheistä, sekä niille, jotka pohtivat yhteiskunnan ongelmia, kuten alkoholismia, syrjäytymistä ja nuorten vaikeuksia.


Aiheesta muualla
Hanna Marjut Marttilan haastattelu (Leena Nurmela)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti