sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Jyrki Herkiä: Sykkivä universumi

17-vuotiaan Luukkaan päivät kuluvat avaruutta ja naisia ajatellen. Tai naisia ja avaruutta, useimmiten tässä järjestyksessä. Samalla Luukas miettii auto-onnettomuudessa halvaantuneen isänsä vuoteen vierellä elämän tarkoitusta ja mielekkään elämän rajoja – ja muistelee kesäisiä sukellusretkiä isän kanssa. Luukkaan ajatuksissa pyörivät lisäksi Afrikassa asuva äiti sekä toissakesäinen moottoripyörämatka Norjaan parhaan ystävän Paten kanssa. Luukas asuu omaperäisen arkkitehti-isoisänsä luona, ja suuri osa syksystä kuluu pihan luumuja poimien ja niitä viiniksi pullottaen. Helsinkiläisen iltalukion psykologian tunnilla Luukas ystävystyy rempseän Sofin kanssa ja hakee ensituntumaa naisiin myös muita teitä.

Jyrki Herkiä solahtaa nuoren miehen mielenmaisemaan luonnollisen tuntuisesti. Sivumäärältään pieni kirja haastaa ottamaan kantaa myös vaikeisiin aiheisiin, kuten lääketieteen rajoihin, laitoshoidon tasoon ja ihmisen oikeuteen kuolla arvokkaasti. Kieli on räväkkää ja paikoin ronskiakin, mutta rankkaa on yleisesti ottaen elämäkin. Kun etsitään vastauksia kysymyksiin, joihin ei ole oikeaa vastausta eikä ketään vastaamassa, puhe on väkisinkin suoraa.

Luukkaan pohdinnoille on tunteiden kiivaudesta ja ajatuksen hyppelehtimisestä huolimatta tunnusomaista tietynlainen verkkaisuus ja kiireettömyys. Eikä hänen tavoitteenaan ole sen vähempi kuin teoria maailmankaikkeudesta. Sykkivän universumin läpäisee synkästä yleissävystä ja peruuttamattomuuden tunnusta huolimatta nuoren miehen kyltymätön elämänhalu ja uteliaisuus.
Maili Öst
Jotenkin mun mielestä elämä on helvetin surullista, mut mä myönnän ett tällasessa maailmassa on upeitakin hetkiä.


Teoksen tiedot
Sykkivä universumi
Jyrki Herkiä 2001
WSOY, Bulevardisarja


Suositellaan lukioikäisille ja nuorille aikuisille.

Sopii kaikille, jotka pohtivat elämän ja avaruuden mysteerejä, tiedettä, filosofiaa, taidetta ja seksiä paikoin ronskejakin otteita kaihtamatta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti