sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Tiina Lehtineva: Unelmien painajainen


Unelmien painajainen aloittaa viisiosaisen Unelmien talli -sarjan, jossa kerrotaan teini-ikäisen talliporukan seikkailuista Suomessa ja vähän ulkomaillakin. Ensimmäisessä osassa päähenkilöinä on kaksi seurustelevaa paria, Elina ja Lauri ja Kaisa ja Kalle, joita yhdistää halu kehittyä ratsastajina yhä paremmiksi. Kirjan loppupuolella mukaan tulee myös Kaisan salaperäinen serkku Eetu, jolle ratsastus on muodostunut unelmasta painajaiseksi. Eetun kautta kirjassa käsitellään myös vakavampia teemoja, kuten läheisen kuolemasta selviytymistä ja kilpaurheiluun liittyvää suoritus- ja menestymispakkoa.

Kirja on perinteinen nuorten hevoskirja, sillä siinä on mukana niin vauhdikkaita maastoretkiä, ratsastuskilpailuja, hevosonnettomuuksia, romantiikkaa, mustasukkaisuutta kuin kestäviä ystävyyssuhteitakin. Uutta Lehtinevan hevoskirjassa on sen kristillisyys. Useimmat päähenkilöt ovat uskovaisia, ja heidän kanssaan lukija pääsee muun muassa kristillisiin nuorisokonsertteihin. Kirjan uskonnollisuus ilmenee kuitenkin paremminkin lähimmäisenrakkautta korostavana maailmankuvana kuin suorasanaisena julistuksena. Täten teos sopii myös niille hevoskirjojen ystäville, jotka eivät välitä kovin uskonnollisista kirjoista.

Lehtineva kirjoitti Unelmien painajaisen teini-ikäisenä, mikä näkyy kirjassa paikoitellen pienenä naiiviutena esimerkiksi seurustelusuhteiden ja ratsastuskilpailujen kuvauksissa. Pääosin kirja on kuitenkin raikasta, osin hyvin jännittävääkin kerrontaa kiehtovasta tallimaailmasta. Se ansaitsee hyvin paikkansa ja lukijansa tervetulleena tuoreena lisänä suomalaiseen nuorten hevoskirjallisuuteen.
Susanna ItäkareTeoksen tiedot
Unelmien painajainen
Tiina Lehtineva 2005
Aikamedia

Suositellaan yläkouluikäisille ja lukioikäisille.

Sopii erityisesti lukijoille, jotka ovat kiinnostuneet hevosista, ratsastuksesta ja/tai uskonnollisista kysymyksistä.


Aiheesta muualla
Tiina Lehtinevan verkkosivut
Suomen Nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti