sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Tytti Issakainen: Tusina

Tusina kertoo nimensä mukaisesti kahdestatoista kaupunkilaisesta – ehkä tamperelaisesta – rippikouluikäisestä nuoresta, jotka muodostavat väljän kaveriporukan. Teos kuvaa ajanjaksoa erään huhtikuun ja heinäkuun välisenä aikana, jolloin suuri osa ystäväjoukosta käy rippikoulua ja viimein pääsee ripille. Selvää juonta tarinalla ei ole; kyse on pienistä välähdyksenomaisista hetkistä, joiden merkitys päähenkilöille on kuitenkin suuri.

Eräänlaisiksi keskushenkilöiksi nousevat Mika, jonka vanhemmilla on vaikea aviokriisi, ja Heli, jonka rakas mummo kuolee. Mika ja Heli alkavat varovaisesti seurustella romaanin kuluessa, vaikka Heli ei ruotsin ehtojen vuoksi pääsekään muun porukan mukana rippileirille. Muita päähenkilöitä ovat Suski, joka tulee rippileirillä uskoon ja ylivilkas suupaltti Pate, joka varastaa toisen tusinalaisen, Larin, kesätyöpaikan ja jolla on riitaa myös Mikan kanssa. Kertoja kuvaa Tusina-ryhmän nuoret perhetaustoiltaan, luonteiltaan, harrastuksiltaan ja maailmankatsomuksiltaan erilaisiksi. Heitä ei yhdistä muu kuin nuoruusikä ja yhteinen kokoontumistila, Bunkkeri.

Vaikka romaanin kaveriporukasta vain Suski on uskovainen, teos on maailmankuvaltaan hyvin kristillinen. Tusina muistuttaa Jeesuksen opetuslasten joukkoa paitsi määrältään niin myös ominaisuuksiltaan. Opetuslasten tavoin Tusinan jäsenet ovat itsekkäitä, riitaisia ja rikkinäisiä ihmisiä. Silti he pystyvät tarvittaessa myös suuriin tekoihin: pyytämään ja antamaan toisilleen anteeksi, auttamaan ja lohduttamaan, voittamaan pelkonsa ja lopussa kokoontumaan yhteiseen ehtoollispöytään rippikirkossa. Kaikkein voimakkaimmin Tusina puhuukin lähimmäisenrakkauden, anteeksi antamisen ja ilojen ja surujen jakamisen puolesta. Ennen kaikkea kyseessä on suuri pieni kirja ystävyyden voimasta, joten sen soisi löytävän tiensä muidenkin kuin uskonnollisesta kirjallisuudesta pitävien käsiin.
Susanna Itäkare
Mika katseli alttaritaulua. Siinä oli Jeesus. Sekin oli polvillaan. Mika huomasi, että sen kädet olivat ristissä samalla tavalla kuin hänellä. Mutta hänellä ei ollut yhtä tuskaista oloa kuin Jeesuksella näytti olevan eikä hän rutistanut käsiä yhteen niin lujaa kuin Jeesus.


Teoksen tiedot
Tusina
Tytti Issakainen 1993
Kirjapaja


Suositellaan yläkouluikäisille, erityisesti rippikouluikäisille.

Lukijoille, jotka haluavat tietää rippikoulusta ja lukea ystävyyden merkityksestä. Uskonnollisista kysymyksistä kiinnostuneille.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti