sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Marja-Leena Tiainen: Alex, Aisha ja Sam

Kun 14-vuotias Alex monien mutkien kautta päätyy maanpakoon ja turvapaikanhakijaksi Suomeen, hän on kadottanut miltei kaikki siteet perheeseensä ja ehtinyt asua yli puoli vuotta kodittomana katulapsena. Suomessa Alexia odottavat vieras kieli ja kulttuuri sekä tuntematon tulevaisuus, mutta myös perheryhmäkodin lämpö, koripalloharrastus sekä kulttuurieroja uhmaava rakkaus.
Jaakkolan perheryhmäkohdissa lukija tapaa Alexin lisäksi muun muassa aran mutta itsepäisen pippurisen somalityttö Aishan. Aisha ei ole koskaan käynyt koulua, eikä hän osaa lukea tai kirjoittaa edes omaa äidinkieltään. Tutuksi tulee lisäksi Alexin huonetoveri, kongolainen Sam, joka omien pelkotilojensa lisäksi törmää Suomessa rasismiin.

Pakolaisnuorten äänekkääseen ja nauruntäyteiseen arkeen sekoittuu paljon surua, pelkoa ja turvapaikkapäätösten piinaavaa odotusta. Moni nuori ei uskalla nukkua painajaisten pelolta, ja masennus on yleistä. Oman selviytymisen ja murrosiän kasvukipujen lisäksi nuorten mieltä jäytää alituinen huoli kadonneista sukulaisista sekä koti-ikävä.

Kirja sivuaa rankkoja aiheita kuten sotakokemukset, tyttöjen ympärileikkauksia, teiniraskauksia ja pakkoavioliittoja, mutta se kertoo myös turvapaikanhakijoiden arkisesta elämästä ja totuttelusta uuteen kulttuuriin vastaanottokeskuksessa, maahanmuuttajaluokalla sekä suomalaisten ystäväperheiden ja harrastusten parissa. Kirjassa kuvattu Jaakkolan perheryhmäkoti ja sinne majoitetut turvapaikanhakijat ovat kuvitteellisia, mutta tarinoiden taustalla on pakolaisilta ja heidän kanssaan työskenteleviltä koottu tieto. Marja-Leena Tiaisen teos onkin hyvä opas jokaiselle, joka tahtoo ymmärtää turvapaikanhakijoiden taustoja ja suomalaisia turvapaikkakäytäntöjä 2000-luvun alussa. 

Alex, Aisha ja Sam päästää nimensä mukaisesti lukijan sisään usean turvapaikkaa hakevan lapsen ja nuoren elämään ja ajatuksiin. Kirja on samalla itsenäinen jatko-osa koulupoika Alexin kotimaahan ja maanpakoon keskittyvälle romaanille Alex ja pelon aika. Kirjan voikin lukea erillisenä keskustelunavauksena ja kuvauksena pakolaisnuorten asemasta Suomessa, mutta Alexin ajatukset avautuvat helpommin yhdessä ensimmäisen osan kanssa. Romaanisarjan täydentää vuonna 2008 ilmestynyt kolmas osa, Alex, Aisha ja toivon aika.
Maili Öst
Kotona Afrikassa minä näin hirmutekoja, mutta kukaan ei koskaan tehnyt väkivaltaa minulle. Piti matkustaa yli 10 000 km, että tulin hakatuksi.


Teoksen tiedot
Alex, Aisha ja Sam
Marja-Leena Tiainen 2007
Tammi


Suositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Koukuttavan jännittävää ja järkyttävää lukemista kaikille yläkoululaisista lukiolaisiin ja aikuisiin. Tehokas keskustelunavaus kaikille, joita kiinnostavat turvapaikanhakijat sekä pakolaisnuorten pelon ja toivon sekainen elämä Suomessa.Aiheesta muualla
Lehtikritiikkejä kirjasta:
Marika Uskalin arvostelu kirjasta Savon Sanomissa
Kirjailijaesittelyjä:
Pohjoiskarjalaisia kirjailijoita Latvavesiltä-sivustolla
Nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli
Kustantajan kirjailijaesittely
Teoksen esittely Kirjasampo-sivutolla


Marja-Leena Tiaiselle myönnettiin Alex-kirjasarjasta Anni Swan -mitali vuonna 2009.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti