sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Marja-Leena Tiainen: Miikan salainen tehtävä

Kymmenvuotias Miika-poika ei odota mitään niin kovasti kuin isänsä pääsyä vankilasta ja uutta elämää isän kanssa. Niinpä hän on päättänyt olla viihtymättä uudessa sijaiskodissa Anja-tädin luona maalla, ja lähtee karkumatkalle takaisin lastenkotiin. Siellä ovat myös Siirappi ja Miikan muut kaverit, sillä maalla ei ole kuin naapurin turkistarhaajan tyttö Tanja, paljon eläimiä, metsää ja pitkä pimeä koulumatka. Miika pitää yhteyttä isäänsä kirjeitse ja toivoo myös pikaista tapaamista – sekä yhteistä tulevaisuutta omassa kodissa tai matkoilla vaikka Madagaskarille asti. Miikan suurin aarre on lehtileike väkivaltaisesta ryöstöstä tuomitusta isästä Raipasta.

Sivumäärältään ohueen kirjaan mahtuu paljon painavaa asiaa isän ja pojan väliseen suhteeseen latautuvasta rakkaudesta, luottamuksesta ja vastuusta. Marja-Leena Tiainen kuvaa nuoren pojan toiveita, pelkoja ja pettymyksiä herkän hienovaraisesti. Sivujuonteina kirjaan mahtuu kaikkea maalla asumisen edellytyksistä luontoelämyksiin, sotahistoriaan ja eläinten oikeuksiin. Mutta pohjimmiltaan Miikan salaisessa tehtävässä on kyse lapsen oikeudesta turvattuun lapsuuteen: aikuisen vastuusta ja lapsen luvasta olla lapsi. Rankoista käänteistään huolimatta Miikan kaupungista erämaajärvelle ulottuva seikkailu on myös selviytymistarina.
Maili Öst
Hänen tekisi mieli halata isää, kertoa tälle, miten kauheasti ikävöi tätä, mutta hän ei pysty.Teoksen tiedot
Miikan salainen tehtävä
Marja-Leena Tiainen 1996
WSOY


Suositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Kaikille aikuisille, jotka ovat unohtaneet, mitä on olla lapsi.


Aiheesta muualla
Pohjoiskarjalaisia kirjailijoita Latvavesiltä-sivustolla
Nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli
Kustantajan kirjailijaesittely
Teoksen esittely Kirjasampo-sivutolla


 
Miikan salainen tehtävä on ilmestynyt tanskaksi vuonna 2000 nimellä Miikas hemmelige mission, kääntäjänä Helena Idström (Høst & Søn).

Suomen Nuorisokirjailijat ry:n Topelius-palkintoehdokas 1996.
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti