sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Esa I. Järvinen: Peli poikki, Juho!

Peli poikki, Juho -romaani kertoo Juhosta, 12-vuotiaasta pojasta, joka menettää vanhempansa auto-onnettomuudessa. Juho harrastaa jalkapalloa ja on jäänyt isovanhempiensa luo hänen muun perheensä lähtiessä Saksaan. Perhe kuolee auto-onnettomuudessa ja vain Juhon pikkusisko Tuuli jää henkiin. Tuuli palaa Suomeen ja Ukin ja Mummin on kerrottava Juholle tapahtunut, vaikkei kenenkään 12-vuotiaan pitäisi joutua kuulemaan vanhempiensa kuolleen.

Miten Juho saa elämästä uudestaan kiinni? Auttaako jalkapalloharrastus vai tuleeko Juhosta kapinoiva pahantekijä? Miten 12-vuotias poika ylipäätään purkaa suruaan tilanteessa, jossa painajaiset valtavat hänen mielensä ja jossa hän syyttää itseään kaikesta tapahtuneesta? Entä missä Juhon tulisi asua, enon vai isovanhempiensa luona? Ukki on hänelle tärkeä tuki, mutta jaksavatko iäkkäät isovanhemmat kasvattaa nuorta poikaa?

Kirja on surullisen vakavaotteinen ja erilaisesta näkökulmasta kirjoitettu kirja kuolemasta. Järvinen onnistuu hyvin tavoittamaan nuoremmatkin lukijansa, vaikka käsitteleekin äärimmäisen vaikeaa aihetta.
Noora Hapuli
Juho oli hautajaisten jälkeen palannut ukin ja mummin luo, koska oli itse niin halunnut. Hän tiesi, että aikuiset olivat pitäneet kokouksen, jossa oli ollut mukana joku sosiaaliviraston virkailija. Juholle ei kuitenkaan kukaan kertonut, mitä kokouksessa oli päätetty. Itse hän epäili, että oli puhuttu Tuulista ja hänestä.Teoksen tiedot
Peli poikki, Juho!
Esa I. Järvinen 1997
WSOY


Suositellaan vanhemmille alakouluikäisille ja yläkouluikäisille.

Läheisensä menettäneille lapsille.


Aiheesta muualla
Esa I. Järvisen henkilökuva Kirjasampo-sivustolla

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti