sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Melvin Burgess: Leidi, elämäni narttuna

Leidi, elämäni narttuna -romaani on hullunhauska kertomus Sandra Francysta, 17-vuotiaasta tavallisesta teini-ikäisestä. Hän rellestää kylillä iltaisin, pyörittää poikia ja riitelee äitinsä kanssa. Eräänä iltana ollessaan kaupungilla hän törmää juoppoon, Terryyn, ja potkaisee tältä kaljan kädestä. Terry suuttuu ja muuttaa Sandran koiraksi. Sandra luonnollisesti ensin sekoaa, mutta tutustuu pian kahteen muuhun koiraan, Heppuun ja Mitchiin, jotka ovat myös kokeneet saman kohtalon kuin Sandra.

Sandra yrittää mennä kotiin mutta tuloksetta. Lopulta hän alistuu ja palaa Terryn luo. Terry nimeää hänet Leidiksi ja pitää hänestä hyvää huolta. Jossain vaiheessa Sandran koti-ikävä on kuitenkin liikaa, ja hän palaa kotiin ja näyttää olevansa silti sama Sandra kuin ennenkin. Kotiväki on hämmentynyt, ja lopulta he päättävät viedä koiran poliisille. Jääkö Sandra koiraksi vai muuttuuko hän ihmiseksi? Mikä on koiran elämän hinta, onko se minkään arvoista?

Burgessin nuortenromaani on hyvin omalaatuinen ja viihdyttävä teos. Se lukemalla on helppo kuvitella, millaista olisi elää koirana!
Noora Hapuli
En ollut alun alkaenkaan hyvä ihminen. Haluan olla vikkelä ja nopea ja onnellinen ja sitten kuollut. En halua vanheta. En halua töihin. En halua vastuuta. Haluan olla koira!


Teoksen tiedot
Leidi, elämäni narttuna (Lady, my life as a bitch)
Melvin Burgess (suom. Jaana Kapari) 2001
WSOY

Suositellaan yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.


Aiheesta muualla
Kirjan esittely (englanniksi), teenreads.com

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti