sunnuntai 1. tammikuuta 2012

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

Berliinissä asuvan yhdeksänvuotiaan Bruno-pojan isä on korkea-arvoinen sotilas. Brunon perheeseen kuuluvat isän lisäksi myös Gretel-sisko ja äiti, kotiapulainen ja hovimestari. Eräänä päivänä isän työnantaja, korkea-arvoinen herra Hiller saapuu vaimoineen tärkeälle vierailuille Brunon kotiin ja ilmoittaa isän uudesta työpaikasta jossakin kaukana. Koko perhe lähteekin pian isän uuden työn perässä kauas Puolaan omituiseen paikkaan, jota lapsekas Bruno oppii pian kutsumaan Aus-vitsiksi.

Uudessa kodissaan Bruno on kovin yksinäinen, sillä hänen läheiset ystävänsä jäivät Berliiniin. Oman uuden huoneensa ikkunasta Bruno näkee valtavia määriä raitapukuisia ihmisiä, jotka asuvat isoissa parakeissa. Parakkeja näkyy silmänkantamattomiin. Sääli vain, että raitapukuisten ihmisten luokse ei pääse, koska Brunon ja heidän välissään sattuu olemaan korkea piikkilanka-aita. Vanhempien ohjeista huolimatta Bruno lähtee kuitenkin piikkilanka-aidan luokse tutkimusmatkoille ja tapaakin pian aidan toisella puolella asuvan Shmuel-nimisen pojan, joka sattumalta on syntynyt täsmälleen samana päivänä kuin hän. Heistä tulee vähitellen ystävykset.

Poika raidallisessa pyjamassa -kirjan pohjalta on tehty myös maailmanmenestystä niittänyt koskettava elokuva. Romaani on rankasta aiheesta huolimatta lukuelämys: pienen, naiivin lapsen näkökulman kautta välittyy poikkeuksellinen kuva juutalaisvainoista toisen maailmansodan aikana. Näkökulmaltaan se poikkeaa esimerkiksi Primo Levin ja Imre Kertészin samaa aihepiiriä käsittelevissä romaaneissa, joissa kertoja onkin piikkilanka-aidan toisella puolella kuin Bruno. Vuonna 1971 syntynyt John Boyne osoittaa romaanissaan syvän ystävyyden syntyvän ympäristössä, jossa sen ei pitäisi olla mahdollista. Kirja on eettinen puheenvuoro ihmisten tasa-arvon puolesta.
Outi Oja
Bruno ja Gretel näkivät satoja ihmisiä, mutta koska heidän edessään oli niin paljon parakkeja ja leiri levittäytyi silmänkantamattomiin, näytti siltä kuin ihmisiä olisi ollut tuhansittain.

Teoksen tiedot
Poika raidallisessa pyjamassa
John Boyne (The Boy in the Striped Pyjamas)
John Boyne (suom. Laura Beck) 2010 (2006)
Bazar-kustannus

Suositellaan yläkouluikäiselle ja sitä vanhemmille.


Aiheesta muualla
Taina Latvalan arvio romaanista Helsingin Sanomissa (31.8.2008)
Auschwitzin esittely suomeksi Wikipediassa
Merkun kritiikki romaanista Sivupiiri-blogissa

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti